The Mughal Empire (1526-1856)

30 Questions
  1. 6
    Ibadat Khana at Fatehpur Sikri was
    UPSC CSE I - 2014
    Show answerHide answer

    Answer: C. the hall in which Akbar held discussions with scholars of various religions

    View solution
  2. 7

    What was the immediate reason for Ahmad Shah Abdali to invade India and fight the third battle of Panipat?

    UPSC CSE I - 2010
    Show answerHide answer

    Answer: A. He wanted to avenge the expulsion by Marathas of his viceroy Timur Shah from Lahore.

    View solution
  3. 8

    In Indian history, who was Abdul Hamid Lahori?

    UPSC CSE I - 2006
    Show answerHide answer

    Answer: B. An official historian of the reign of Shahjahan.

    View solution
  4. 10

    How did the dynasty of Nizam Shahis of Ahmadnagar come to an end?

    UPSC CSE I - 2004
    Show answerHide answer

    Answer: A. Ahmadnagarwas annexed into Mughal empire and Hussain Shah was given life imprisonment

    View solution
  5. 12

    Alam Khan, one of those who invited Babur to invade India was:

    UPSC CSE I - 2003
    Show answerHide answer

    Answer: A. an uncle of Ibrahim Lodi and a pretender to the throne of Delhi

    View solution
  6. 13

    Battle of Dharmat was fought between:

    UPSC CSE I - 2003
    Show answerHide answer

    Answer: C. Aurangzeb and Dara Shikoh

    View solution
  7. 15

    The motive behind Shah Jahan's Balkh campaign was to:

    UPSC CSE I - 2002
    Show answerHide answer

    Answer: A. secure a friendly ruler in Balkh and Badakshan which bordered Kabul

    View solution
  8. 19

    T he given map refers to the kingdom of

    Figure for the question: T he given map refers to the kingdom of
    UPSC CSE I - 2000
    Show answerHide answer

    Answer: D. Aurangzeb at the time of his death in 1707

    View solution
  9. 24

    Ahadis were those troopers who:

    UPSC CSE I - 1998
    Show answerHide answer

    Answer: B. did not attach themselves to any chief

    View solution
  10. 29

    Which of the following pairs is correctly matched?

    UPSC CSE I - 1996
    Show answerHide answer

    Answer: B. Guru Arjun Dev—Adi Granth

    View solution
  11. 30

    In medieval India, the Mansabdari system was introduced for:

    UPSC CSE I - 1996
    Show answerHide answer

    Answer: D. effecting clean administration

    View solution